2017 yılının sonuna gelirken…

Devletler tarafından uygulanan ya da uygulanmak istenen eğitim sistemleri o ülkede nasıl bir toplumun inşa edilmek istendiğinin de bir göstergesi. Dolayısıyla Türkiye’deki eğitim sistemini tarihsel olarak anlamak ve AKP tarafından hem zorunlu eğitimde hem de üniversite eğitiminde yapılmak istenen köklü dönüşümü buna göre değerlendirmek önem kazanıyor. 10. sayımızda tam da bu sebeple, “Eğitimde dönüşüm…” başlığıyla bu konuyu farklı açılardan ele almak istedik.

Dosya kapsamında Işık Kansu, 1923 Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile birlikte eğitim sistemine ilişkin atılan adımları ve özellikle Köy Enstitüleri deneyimini “Türkiye’nin Değiştirilemeyen Kara Yazgısı” başlıklı yazısıyla ele alırken; Doç. Dr. Hasan Aydın, laik eğitimin önemini “Din, Laiklik ve Eğitim Üzerine Kimi Düşünceler” yazısında değerlendirdi. Zorunlu eğitimdeki dönüşümü ve son değişiklikleri “Eğitimde 4+4+4’ün Sonuçları” başlıklı yazıyla Nazım Mutlu incelerken, Prof. Dr. Rıfat Okçabol “Üniversitelerde Dönüşüm: Önce Yüksekokullaşma Şimdi Medreseleşme” başlıklı yazısıyla dergimize katkılarını sundu. Yayın kurulu üyemiz Evrim Şenöz ise “AKP’li yılların eğitimde yarattığı dönüşüm üzerine…” başlıklı metni kaleme aldı.

***
Bu sayımızda yine birçok değerli dostumuzun yazısı bulunuyor. Ancak bunlar içinde çok özel bir yazı var: Muzaffer İlhan Erdost’un, 7 Kasım 1980 günü Mamak Askeri Cezaevi’nde gözaltındayken işkence edilerek öldürülen kardeşi İlhan Erdost anısına kaleme aldığı yazı. Bu yazıyı yayınlamaktan onur duyuyor ve yayınladığı birçok kitapla gençleri ve emekçileri aydınlanmacı, bilimsel, bağımsız ve eşitlikçi bir düzen mücadelesi ile tanıştıran değerli yayıncı İlhan Erdost’u katledilişinin 37. yılında büyük bir özlem ve saygıyla anıyoruz.

Yine, Erdost gibi işkencehanede değil ama Diyarbakır’ın dar bir sokağında katledilen ve hâlâ faili bulunmayan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi ölümünün ikinci yılında, aydınlanmanın ve bilimin savunucuları değerli hocalarımız Server Tanilli ve Bülent Tanör’ü de ölüm yıldönümlerinde saygı ve özlemle anıyoruz.

***

10. sayımızda 16-17 Eylül’de yapılan Olağanüstü Genel Kurul toplantısı ile Mustafa Karadağ’dan sonra Yargıçlar Sendikası başkanı seçilen Hâkim Ayşe Sarısu Pehlivan ile hukuktaki dönüşüm, hukuk mücadelesi ve Yargıçlar Sendikası’na ilişkin yaptığımız söyleşiyi okuyabilirsiniz.

***

Yine bu sayımızda, çalışma hayatındaki iş sağlığı ve güvenliği sorunlarını ve hükümetin bakış açısını MESKA Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Avni Yardımcı inceledi. Avukat Ayşenur Demirkale, 20 Kasım Çocuk Hakları günü sebebiyle çocuk haklarına ilişkin düzenlemeleri Türkiye açısından ele alırken; sevgili dostumuz Ödül Gökçe, “Hukuk ve Sanat” sayfasında çocukların gözünden şiddet ve suçu konu alan üç filmi bizler için değerlendirdi. İlerici Kadınlar Derneği Genel Başkanı Umut Kuruç, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” vesilesiyle hem müftü nikâhı konusuna hem de AKP’nin kadınlara ilişkin politikalarına dair görüşlerini bizimle paylaştı. 3 Aralık “Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Avukat Reşat Göcen, Türkiye’de engelli haklarına ilişkin düzenlemeleri ve uygulamalarına ilişkin tabloyu çarpıcı bir şekilde ortaya koydu.

“Hukuk Felsefesi” sayfamızda Hâkim Enver Kumbasar, Marksist hukuk anlayışına ilişkin bir çerçeve sunan değerli yazısıyla dergimizin bu sayısına katkıda bulunurken; Mizah sayfamızda ise sevgili arkadaşımız Avukat Hüsnü Niyetli, yargıdaki tasfiyeler sonrasında ceza mahkemelerinde üye yetersizliği sebebiyle yaşadığı bir olayı bizimle paylaşarak mizahi bir şekilde bu soruna ışık tuttu.

***

OHAL döneminde yeni bir yıla daha giriyoruz. Birçok avukat arkadaşımız tutuklu, binlerce akademisyen hâlâ üniversitelere/işyerlerine dönmek için bekliyor. Haklarında ceza davaları açılmaya başladı bile. Bunların başında ise açlık grevine devam eden Nuriye Gülmen ve Semih Özakça var. Tüm bu karanlık tabloda, umuda ve dayanışmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple, birlikte biraz da olsa gülümseyebilmek, dost yüzlerle sohbet edebilmek ve dayanışmak için Hukuk Defterleri olarak 15 Aralık Cuma günü saat 19.00’da İstanbul Basın Kurumu Tesisi Gazeteciler Lokali’nde okur ve yazarlarımızla buluşuyoruz. Tüm dostlarımızı dayanışma yemeğimize bekliyoruz.

***

Ekonomik kriz tartışmaları uzun zamandır gündemde ve gidişat bu konunun daha fazla tartışılacağının da sinyallerini veriyor. 11. sayımızda dünyada ve Türkiye’de neo-liberalizm ile birlikte sosyal devletin çöküşünü özellikle ekonomik boyutuyla ele almak istiyoruz. Bu konuda sizlerden gelecek öneri, yazı ve katkıları beklediğimizi hatırlatmak isteriz.

Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle, iyi okumalar…

print