Bilin: Halkın ekmeğidir adalet.
bakarsınız bol olur bu ekmek,
bakarsınız kıt,
bakarsınız doyum olmaz tadına,
bakarsınız berbat.
Azaldı mı ekmek, başlar açlık,
bozuldu mu tadı, başlar hoşnutsuzluk boy atmaya.
Bertolt Brecht’in “Halkın Ekmeği” olarak tanımladığı “Adalet” son yıllarda hak ve özgürlüklerde olağanüstü derecede geriye gidiş ile birlikte en çok dillendirilen kavram, bir talep haline geldi.
12 Eylül 2017’ de 18 avukatın gözaltına alınması ile başlayan ve 20 Mart 2019 günü ilk perdesi kapanan yargılamada da, en çok sözü edilen kavram yine adalet oldu. Mahkeme; 20 Mart günü, yargılanan 18 meslektaşımıza, müdafilerinin ve sanıkların yokluğunda, savunma hakkı dahi tanımadan 4 yıl ile 19 yıl arasında değişen cezalar verdi.
Meslektaşlarımıza verilen ağır cezalar kadar, buna giden süreçte yaşananlar da adalet duygusunu örseledi ve yargılamada hukukun uygulanmasına ilişkin tüm çabaların sonuçsuz kaldığını gösterdi.
Brecht’in “azaldı mı ekmek, tadı bozuldu mu, başlar açlık” dizeleri adeta bu yargılamayı tanımlıyor gibi. Yüzlerce kelime ile ifade edilebilecekleri bu tek cümle ifade ediyor. Bunun için davanın karar celsesi ile bir önceki celsede yaşananlara ve mevcut hukuk sisteminde olmazsa olmaz olarak tanımlanan hakların nasıl ihlal edildiğine kısaca bakmak yetecektir.
***
Yazının devamını Hukuk Defterleri dergisinin 19. sayısında okuyabilirsiniz.