Kriz Gerçekleri

15. sayımızda belirttiğimiz gibi, ekonomik kriz Türkiye’nin gündemine uzun bir süredir oturmuş durumda. İktidar, krizi dış güçlere bağlayarak işin içinden çıkmaya çalışıyor. Geçen ay, hükümet tarafından krizin aşılmasının yol haritası olarak yeni orta vadeli program açıklandı. 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da buna dair adımlar yer alıyor. Peki bu kriz nasıl çıktı, bu programlar krizin aşılmasını sağlar mı? İşte tüm bu konuları, bu sayımızın dosya konusunda inceledik.

16. sayımızın “Kriz ve Gerçekleri” dosyamızda, değerli hocalarımız Prof. Dr. İzzettin Önder “Kriz” başlıklı yazısında krizin nedenlerini açıklarken; Av. Dr. Murat Özveri de “İşverenin Aciz Hali, Konkordato ve İşçi Alacakları” yazısında krizin işçi alacaklarına dönük yüzünü değerlendirdi. Yine sevgili arkadaşımız hukukçu, akademisyen Ulaş Karadağ, “Borca Politik Bakmak ve Kriz” başlıklı yazısıyla borçlandırmanın krizle bağlantısını ele alırken; yazar Irmak Ildır, “Krizin Yasallığı, Yasallığın Krizi” yazısında krizin emperyalist kapitalist sistemdeki yerini tartıştı. Son olarak yayın kurulu üyemiz Av. Afşin Burak Umar ise “Yeni Ekonomi Programı’nda Adalet – Yahut Neoliberalizm Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” başlıklı yazısında söz konusu programa ilişkin ilgili değerlendirmelerini sundu.

***
İstanbul Üniversitesi’nin efsanevi medeni hukuk hocası Rona Serozan’ı 6 Kasım 2018 Salı günü kaybettik. Hocamızı yalnız medeni hukuk profesörü olarak anmak mümkün değil. Hukuka ve topluma katkılarının yanı sıra, tek başına kişilik özellikleri dahi tek bir yazıya sığdırılamayacak kadar çok ve derinliklidir. Yine de Yayın Kurulu olarak Hocamızı kaleme aldığımız bir yazıyla anmak istedik. Anısının önünde sevgi ve saygıyla eğiliyoruz.

***
16. sayımızda dosya konumuzun yanında, yine önemli ve değerli yazılar yer alıyor.

Mercek sayfasında “Çağdaş Avukatlar Geleneğini ve Geleceğini Arıyor” başlıklı yazısıyla Av. Bilgütay Hakkı Durna, geçen ay gerçekleşen İstanbul Barosu seçimlerini çağdaş avukatlar geleneğinin geleceği açısından ele alırken Av. Several Ballıkaya, Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarının yargılanmasına ilişkin dava sürecini başından itibaren“Avukatsız Adalet Arayışı” yazısında okuyucularımız için değerlendirdi.

Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu ise “Devlet Personel Rejiminde Karmaşa” başlık yazısında 7145 sayılı Kanunun sadece görevden alınmış ve alınacak olan kamu personeliyle ilgili hükümlerini inceledi.

Bu sayımızın Hukuk ve Sanat sayfasında yayın kurulu üyemiz Av. Selin Aksoy, bizlere her zaman yol gösterici olmuş Av. Necla Fertan Ertel ve Av. Gülçin Çaylıgil’i kaleme alırken; Mizah sayfasında Hüsnü Niyetli arkadaşımız İstanbul Barosu Genel Kurulu deneyimlerini mizahî diliyle bizlerle paylaştı. Öğrenci Gözünden sayfamızda ise bu sayımızda Eskişehir’de İlerici Hukukçular Topluluğu’nu kuran hukuk öğrenci arkadaşlarımızla söyleşimiz yer alıyor. Kendilerine buradan da başarılar diliyoruz.

Portre sayfamızda ise katledilen Diyarbakır Barosu başkanı Tahir Elçi’yi ölümünün üçüncü yılında, aydınlanmanın ve bilimin savunucuları değerli hocalarımız Server Tanilli ve Bülent Tanör’ü de ölüm yıldönümlerinde saygı ve özlemle anıyoruz.

***
Hukuk Defterleri atölyelerinin yeni dönemi hızla devam ediyor. Aralık ayındaki İstanbul atölyemiz, ‘Türkiye’nin Cezasızlık Meselesi ve Mevzuatı” başlığıyla ve Öğr. Üyesi Dr. Öznur Sevdiren yürütücülüğünde 20 Aralık 2018 Perşembe günü saat 19.00’da Carmela Cafe’de gerçekleşecek. Eskişehir’deki atölyemiz ise “Kadın Sorununa Tarihsel ve Hukuki Bakış” başlığıyla, Hande Durna ve Hande Heper yürütücülüğünde 22 Aralık Cumartesi günü Uçurtma Kitap Cafe’de saat 16.00’da olacak.

***
Bu yılki Hukuk Defterleri Dayanışma Yemeğimiz için 14 Aralık Cuma günü saat 19.00’da Pera Lokal’de buluşuyoruz. Davetiyeyi bu sayımızda bulabilirsiniz. Tüm yazar ve okuyucularımızla yemeğimizde buluşmaktan mutluluk duyacağız.

***
Dosya konumuz olan kriz, kâğıt fiyatlarını, dolayısıyla da basılı yayınları vurdu. Ne yazık ki kimi dergi ve gazete kapandı. Hukuk Defterleri olarak okuyucularımızla buluşmak için sonuna kadar dayanmaya çalışacağız, sizlerden de bu konudaki desteklerinizi her zamankinden daha fazla beklediğimizi belirtmek isteriz.

***
Mart ayında bir değişiklik olmaz ise yerel seçimler gerçekleşecek. Bu sebeple, Ocak-Şubat ayı 17. sayımızın konusunu ‘yerel seçimler’ olarak belirledik. Bu konuda sizlerden gelecek öneri, yazı ve katkıları beklediğimizi hatırlatmak isteriz.

Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle, keyifli okumalar…

Yayın Kurulu

print