Laikliğe ihtiyacımız her geçen gün daha da artarken…

Ülkemizde OHAL dönemi, KHK’larla gelen meslekten çıkarmalar, dernek kapatmaları ve hukuksuz tutuklamalarla devam ediyor.

Yazılarıyla bize destek olan dostlarımız da ne yazık ki bundan nasibini alıyorlar. Derginin bu sayısının hazırlık aşamasında, KHK ile kapatılan YARSAV’ın son başkanı Murat ARSLAN hiçbir gerekçe gösterilmeksizin tutuklandı. Yine yazarımız Dr. Barkın ASAL gibi birçok ilerici hocamız KHK ile meslekten çıkarıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Barış Derneği gibi kimi ilerici derneğin de bulundugu 370 derneğin önce faaliyeti durduruldu, sonra da bu dernekler kapatıldı. Cumhuriyet gazetesine operasyon düzenlendi, gazetenin avukatları ve gazeteciler tutuklandı. Hukuk Defterleri olarak bu usulsüz işlemler nedeniyle meslekten çıkarılan, tutuklanan, dernekleri kapatılan veya faaliyeti durdurulan dostlarımızın yanlarında olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz.

***

Bu sayının dosya konusu “Laiklikte neden ısrar ediyoruz?”. Bu konuyu seçmemizin ne kadar önemli olduğunu, yazı yazılırken hala Meclis gündeminde bulunan tecavüzcüyü aklama yasa tasarı ve benzeri konular bize tekrar göstermiş oldu.

Laiklikte neden ısrar ediyoruz?” sorusunu farklı çalışma alanlarından 5 değerli arkadaşımız cevapladı. Bilim ve Gelecek dergisinin genel yayın yönetmeni Ender Helvacıoğlu, “Burjuva Aydınlanmasının Serüveni ve Emekçi Aydınlanması” başlıklı yazısı ile bu soruyu ele alırken, Ar. Gör. Akasya Kansu Karadağ, laiklik kavramının doğuşu ve Türkiye’deki gelişimi konusunda “Laiklik Üzerine Bir Deneme” yazısıyla bu soru çerçevesindeki tartışmalara katkıda bulundu. Gazeteci Barış Terkoğlu, laikliğin neden güncel bir ihtiyaç olduğunu “Laiklik Eski Bir Şarkı Değil” isimli yazısıyla değerlendirirken, gazeteci Merdan Yanardağ ise “Laiklik ve İdeolojik Mücadele” başlıklı yazısında bu konuyu ele aldı. Son olarak Murat Yurttaş, söz konusu soruya nasıl bir laikliğe ihtiyaç olduğunu açıkladığı “Bize ‘Sadece’ Laiklik Gerek” yazısıyla yanıt verdi.

***
Bu sayıda birçok özel yazı ve dosyamız var. Ancak bunlardan biri çok ama çok uzaktan bir Hocamızla yapmış olduğumuz röportaj. Sevgili dostumuz Ulaş Karadağ’ın bizi kırmayıp özenle hazırladığı sorular, Sel Yayıncılık’tan arkadaşımız Bilge Sancı aracılığıyla David Harvey’e gönderildi. Ve böylece Harvey ile kitaplarına ve güncel siyasete dair bir röportaj gerçekleştirmiş olduk. Ulaş’a, Bilge’ye ve röportajın ortaya çıkmasında büyük katkısı bulunan Cihan İlter arkadaşımıza da tekrar teşekkürlerimizi buradan iletiriz.

***
Ayrıca bu sayıda KHK’lar nedeniyle meslekten çıkarılan ilerici hocalarımız ile dayanışabilmek amacıyla bir bölüm ayırdık. Ayırdığımız bölümde hocalarımız Dr. Ertuğrul Uzun “Hukukçunun Hukuktan Başka Neye İhtiyacı Var?” ve Dr. Kuvvet Lordoğlu “Neo-Liberal Dönüşüm İçinden Bir Direniş: Adil Emek Örgütü (FLA)” başlıklı yazılarıyla dergimize katkıda bulundular. Hukuksuz şekilde meslekten çıkarılan Hocalarımızın elbette birgün yeniden üniversitelerine döneceğine inancımızın tam olduğunu belirtmek isteriz.

***
Yine dostlarımız değerli yazılarıyla katkılarını sunmaya bu sayıda da devam ettiler.

Yayın kurulumuz üyesi Aysel Tekerek, ülkenin güncel durumunu “Darbe Hukuku Nereye Kadar?” yazısıyla değerlendirdi. Sessizce Meclis’ten geçen ve birçok tartışma ile belirsizliğe gebe olan kimyasal kastrasyon konusunu araştırma görevlisi arkadaşımız Baran Kızılırmak, “Kimyasal Kastrasyon Üzerine Bir İnceleme: Türkiye” başlıklı yazısında ele aldı.

Selmin Cansu Demir arkadaşımız, 20 Kasım Çocuk Hakları günü sebebiyle “İnsanlık, Çocuklara Her Şeyin En İyisini Sunmakla Yükümlüdür” başlıklı yazısıyla dergimize katkısını sunarken;
Yrd. Doç. Dr. Semiha Günal ise “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü Vesilesiyle: Toplumsal Yaşamda Kadın” başlıklı metni kaleme aldı.

Bilgütay Hakkı Durna’nın, dostumuz Osman Nuri Bunyak ile dergimiz ve ülke gündemine ilişkin yapmış olduğu yazışmaları aktardığı notların ilki “Bunyak’tan notlar – I” olarak dergimizin bu sayısında yer aldı.

Prof. Dr. Gamze Yücesan OHAL sürecinde sermayenin durumunu İktisat Notları sayfamızda “Sermaye Puslu Havayı Sever” başlıklı yazısıyla değerlendirdi. Hukuk Felsefesi sayfamızda ise
Yrd. Doç. Dr. Ceren Akçabay, “Gözümüzdeki Perde: Mesleki Hukuk Bilinci” yazısıyla dergimize katkısını sundu.

Several Ballıkaya ve Murat Çelik, bizzat yargılama sürecinde de takipçisi oldukları 19 Aralık ‘Hayata Dönüş’ operasyonunu 16. yılında “ ‘Hayata Dönüş’ Adı Verilen Cezaevleri Katliamlarını Unutmayacağız” başlıklı yazıyla Bir Dava sayfasında kaleme aldılar.

***
Beşinci sayımızın dosya konusunda ise daha önceki sayılarda başlattığımız anayasa ve başkanlık tartışmalarını tekrar açıyoruz. Bunun sebebinin güncel ülke siyasetinin gereklilikleri olduğu aşikar.

Beşinci sayımıza katkı sunmak isteyen okurlarımızın bizimle irtibata geçebileceğini belirtmek isteriz. Ve yine dergimizin yer almasının iyi olacağını düşündüğünüz kitabevlerini bizimle paylaşmanızı beklediğimizi tekrar hatırlatırız.

Bunun yanında dergimizi okuyan ve yazılarıyla katkı sunan dostlarımızın bir araya gelmesinin gerekliliğini her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Bu sebeple, 16 Aralık Cuma günü bir buluşma yemeği düzenlemeyi düşündük. Tüm dostlarımızı bugün birlikte olmaya davet ediyoruz. Buluşmaya ilişkin bilgileri derginin diğer sayfalarında bulabilirsiniz.

Önümüzdeki sayımızda buluşmak üzere…

Yayın Kurulu

print