Geçen sayı bu sayfada, “13. sayımızda seçim kanunu değişiklikleri, erken seçim ihtimalleri, Avrupa’daki seçimler vb. başlıklarla gündemden düşmeyen “seçimler” konusuna bir giriş yapmak istiyoruz” demişiz. Siyasi gelişmeler bizi, beklemediğimiz hızda haklı çıkardı diyebiliriz. 20 Nisan’da TBMM’de alınan erken seçim kararıyla, ülkemiz Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilli seçimleri için 24 Haziran’da sandık başına gidiyor.
Seçimlere giderken, “Seçimler” başlıklı dosyamızda Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, seçime ilişkin gerçekleşen son değişiklikleri “Seçim Kanunlarındaki Son Değişikliklerin Karşılaştırmalı Anayasa Hukuku Bağlamında Değerlendirilmesi” başlıklı yazısında değerlendirirken, Avukat H. Murat Yurttaş Avrupa’da ve dünyada sağın yükselişine ilişkin tartışmaları “Seçimlerin Sonu: Yükselen Sağ ve Yüzünü Sola Dönenler” başlıklı yazısında ele aldı. Avukat Bilgütay Hakkı Durna ise 2010 Anayasa referandumu ile başlayan süreci ve önümüzdeki seçimleri “24 Haziran Seçimleri Üzerinden Notlar” başlıklı yazısında değerlendirdi.
Bu sayıdaki Mercek sayfasında da yayın kurulu üyemiz Evrim Şenöz erken seçim gündemini “Erken İttifaklar Seçimine Doğru” başlıklı yazısında değerlendirdi.
***
Yine 13. sayımızda güncel önemli konulardaki yazılarıyla dostlarımız değerli katkılarını sunmaya devam ettiler.
Dr. Barkın Asal, yüksek öğretim kanununda geçen ay yapılan unvanlara dair değişiklikleri ve üniversitelerin bölünmesine ilişkin gelişmeleri değerlendirirken, Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalında araştırma görevlisi arkadaşımız Aras Türay yazısında, özellikle 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrasında gündeme gelen “iade” kurumunu ve buna ilişkin güncel gelişme ve tartışmaları ele aldı.
Anayasa Hukuku Anabilim Dalında araştırma görevlisi dostumuz Ahmet Mert Duygun ise OHAL KHK’larının Meclis’te onaylanmasıyla birlikte yeniden gündeme gelen, Anayasa Mahkemesi’nin bu KHK’lar üzerindeki yargısal denetimine ilişkin tartışmaları yazısında değerlendirdi.
Yargıç Murat Aydın çocukların cinsel istismarına ilişkin getirilmek istenen çözüm yollarını yazısında tartışır ve önerilerini sunarken, Avukat Başak Ozan Özparlak son dönemde dünyada ve Türkiye’de çok tartışılan yapay zekâ hukuku konusundaki güncel gelişmeleri okuyucularımızla paylaştı.
Eski yargıç, Avukat Tamer Akgökçe ise, yargıda süregelen yozlaşmanın maddi temellerine ilişkin görüşlerini dile getirdiği yazısıyla dergimize katkılarını sunarken, stajyer avukat arkadaşımız Seren Sayan zorunlu din eğitimini, yargı kararlarını ve zorunlu din eğitiminin Türkiye’deki tarihsel sürecini de göz önüne alarak değerlendirdi.
Hukuk Felsefesi sayfasında Dr. Ertuğrul Uzun, hukukun kaynaklarına ilişkin tartışmaları ele alırken, Emeğin Notları sayfasında 1 Mayıs vesilesiyle Avukat Dr. Murat Özveri, işçi haklarında güncel durumu tarihsel bir bakış açısıyla bizlerle paylaştı. Hukuk ve Sanat sayfasında ise Prof. Dr. Ali Murat Özdemir, Karayip Korsanları filmini ve ana kahramanı Jack Sparrow’un temsil ettiği insan tipolojisini değerlendirdi. Mizah sayfamızda da arkadaşımız Hüsnü Niyetli UYAP sisteminde birçok avukatın yaşamış olduğu sorunları mizahi bir dille bizlere aktardı.
***
Bu sayımızda yine Portre sayfasında iki değerli hukukçuyu anıyoruz. Yayın kurulu üyemiz Avukat Bengisu İçten, devrimci avukatlık geleneğinin temsilcilerinden, hukukçuluğu yanında her zaman sosyalist kimliğini de ön planda tutmuş Avukat Halit Çelenk’i ve mücadelesini kaleme alırken, Yargıç İbrahim Fikri Talman ise geçen ay geçirdiği kalp krizi sebebiyle kaybetmiş olduğumuz ilerici hâkim Abuzer Kara anısına bir yazıyı bizimle paylaştı. Hukuk Defterleri dergisi olarak iki değerli hukukçuyu saygıyla anıyoruz.
***
13. sayımızla birlikte Hukuk Defterleri olarak iki yılı geride bırakmış oluyoruz. Öncelikle bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan, atölyelerimizde birlikte tartıştığımız ve ürettiğimiz okuyucularımıza ve dergimize yazılarıyla katkı koyan tüm yazarlarımıza teşekkür ederiz. Bundan sonra da çoğalarak birlikte olmaya devam edeceğimize inancımız sonsuz.
İki yılı geride bırakırken, hukuk ve siyaset gündemlerine ilişkin dergimizin üretim sürecine öneriler ve katkılarda bulunacak, bunun yanında hukukun ve hukuk güvenliğinin bittiği ülkemizde yeniyi kurmaya ilişkin tartışmaları da ele alacak bir danışma kuruluna ihtiyaç olduğu kanısındayız. Bizi kırmayarak danışma kurulu üyeliğini kabul eden değerli dostlarımıza buradan da teşekkür ediyor, danışma kurulumuz ile birlikte dergimizin konu ve tartışmalar bakımından daha da zenginleşeceğine inanıyoruz.
***
Hukuk Defterleri atölyeleri son hızla devam ediyor. Haziran ayındaki atölyemiz, “60-70 Türk Tiyatrosuna hukuktan bakmak”başlığıyla gerçekleşecek. 26 Haziran Salı günü saat 19.00’da Carmela Cafe Kadıköy’e birlikte tartışmaya ve üretmeye okuyucularımızı bekliyoruz.
***
Dünyanın birçok bölgesi ile birlikte Ortadoğu’daki gelişmeler ve bu konuda Türkiye’nin konumu güncelliğini korumaya devam ediyor. Bu sebeple, 14. sayımızı bu hususları gözeterek “uluslararası hukuk” olarak belirledik. Bu konuda sizlerden gelecek öneri, yazı ve katkıları beklediğimizi hatırlatmak isteriz.
Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle, iyi okumalar…