Türkiye’de kadına yönelik şiddet, ayrımcılık her alanda artarak devam ediyor. Hükümet yetkilileri tarafından kadın sorunu aile içinde değerlendiriliyor, kadın politikaları kadını önce eş ve anne olarak ele alıyor. Kadın sorununu toplumsal ve sınıfsal bağından koparıp, sadece erkek egemenliğine bağlayanlar ya da bunun sadece bir eğitim sorunu olduğunu kabul ederek çözüm üretmeye çalışanlar da kadın sorunun asıl gerçekliğini görmekten kaçıyorlar. Biz de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle, bu sayıda dosya konusunu “Kadın Hakları ve Mücadelesi” olarak belirledik.
Dosya kapsamında farklı alanlardan dostlarımız kadın sorununu farklı bakış açılarıyla ele aldılar. Medeni Hukuk kürsüsünde araştırma görevlisi olan sevgili arkadaşımız Cemile Turgut, kadının soyadı sorununu “Medeni Hukuk ve Kadın” başlığı altında ele alırken; dostlarımız avukat Nilüfer Yenice ve stajyer avukat Fatma Betül Bodur “Ayrımcı Şiddetle Mücadelede Bir Davranış Kalıbı Olarak ‘Evlilik Birliği’ Gerekçesi” başlığıyla, kadına yönelik aile içi şiddet konusunu ulusal ve uluslararası kararlar ışığında değerlendirdiler. Değerli yazarımız avukat Mustafa Karadağ, çocuk istismarı ve kadına şiddet konusunu Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler ışığında “Kadına Şiddet ve Çocuk İstismarı Yaşamın Olağanı Değildir” başlıklı yazısında incelerken; avukat Fatma Döner, siyasi politikaların ve medyanın kadını nasıl ele aldığını “Öteki: Kadın” yazısında kaleme aldı. Genel Kamu Hukuku kürsüsünde araştırma görevlisi arkadaşımız Akasya Kansu Karadağ, müftülere getirilen nikah yetkisini “Perde-İ Zulmet (Karanlık Perdesi) Çekmek: 7039 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Müftülere Nikah Yetkisi Verilmesi” başlıklı yazısında değerlendirirken, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku anabilim dalında araştırma görevlisi olan Hande Heper ise çalışma yaşamında kadınların durumunu “Türkiye’de Kadın İşçilerin Durumuna Genel Bir Bakış” yazısında ele aldı. Yazar Gonca Eren de, kadın sorununun ve kadın mücadelesinin nasıl ele alınması gerektiğini “Kadınlar Nasıl Kurutulacak” yazısında kaleme aldı.
***
Bu sayımızda güncel önemli iki konuya ilişkin söyleşiler de yer alıyor: Birincisi, 5 Nisan Avukatlar günü yaklaşırken mesleğe, tutuklu avukatlara ve hukuk mücadelesine ilişkin KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı avukat Gökmen Yeşil ile yayın kurulu üyemiz Bengisu İçten’in yapmış olduğu röportaj; bir diğeri de İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki hukuk öğrencilerinin gündemdeki cinsel istismar, zina tartışmalarına ilişkin gerçekleştirdikleri sohbet.
***
12. sayımızda yine ilgiyle okunacak yazılar bulunuyor. Mercek sayfasında yayın kurulu üyemiz Evrim Şenöz hükümetin meslek odalarına dönük müdahalesini ve TBB’nin bu konudaki tutumunu değerlendirirken, avukat Ceyda Cimilli Akaydın bilişim hukukunda güncel bir konu olan açık kaynak koduna ilişkin görüşlerini yazısında bizimle paylaştı. Avukat Hikmet Koyuncuoğlu Rekabet Hukukundaki hakim durumun kötüye kullanılması kavramının sosyal hayatta nasıl ele alınabileceğine ilişkin değerlendirmede bulunurken, yargıç Dr. Enver Kumbasar dergimizde iki sayı önce başlamış olduğu ceza hukuku anlayışları üzerine felsefi ve teorik içerikli yazılar serisinin üçüncüsünü hümanist ceza hukuku anlayışı üzerine kaleme aldı.
Bu sayımızda Hukuk Felsefesi sayfamızda öğretim üyesi Ülker Yükselbaba toplumsal cinsiyet ve kadına bakışa ilişkin bir değerlendirmede bulunurken; yayın kurulu üyemiz Selin Aksoy, Hukuk ve Sanat sayfasında Ferdinand von Shirach’ın “Terör” oyununu yorumladı. Mizah sayfamızda avukat Hüsnü Niyetli ise her yazısında olduğu gibi mahkemelerde yaşamış olduğu yargıya ilişkin bir sorunu mizahi bir dille bizlere aktardı.
***
10 Nisan, bizlere her zaman hukuk mücadelesinde yol göstermiş ve 2013’te kaybettiğimiz değerli hukukçu Avukat Gülçin Çaylıgil’in 5. ölüm yıldönümü. 24 Mart ise, 1978 yılında katledilen yurtsever savcı Doğan Öz’ün 40. ölüm yıldönümü. İki değerli hukukçuyu her geçen gün daha da artan özlem ve saygıyla anıyoruz…
***
Savcı Doğan Öz’ü her ölüm yıldönümünde yaptığımız gibi bu sene de Hukuk Defterleri dergisi olarak, 24 Mart Cumartesi günü saat 15.00’te Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde, “OHAL’in İkinci Yılında Türkiye” başlıklı bir panelle anıyoruz. Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Av. H. Murat Yurttaş’ın konuşmacı olacağı panelimize, tüm dostlarımızı bekliyoruz.
***
Nisan ayındaki atölyemiz, “Ceza Hukukunda Belirlilik ve Ultima Ratio” başlığıyla gerçekleşecek. 16 Nisan Pazartesi günü saat 19.00’da Carmela Cafe Kadıköy’e birlikte tartışmaya ve üretmeye okuyucularımızı bekliyoruz.
***
13. sayımızda seçim kanunu değişiklikleri, erken seçim ihtimalleri, Avrupa’daki seçimler vb. başlıklarla gündemden düşmeyen “seçimler” konusuna bir giriş yapmak istiyoruz. Bu konuda sizlerden gelecek öneri, yazı ve katkıları beklediğimizi hatırlatmak isteriz.
Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle, iyi okumalar…