Yerel seçimlere doğru

31 Mart’ta yerel seçimler yapılacak. Şimdiden adaylar açıklanmaya başlandı. Biz de bu sayıda kim aday, hangi parti kazanır gibi meseleleri bir tarafa bırakarak; yerel yönetimlerin anayasal durumu, yerel yönetim ve çevre politikaları, seçim uygulamaları gibi birçok başlığı birlikte değerlendirmek, nasıl olması gerektiğini tartışmak istedik ve dosya konumuzu “yerel seçimler” olarak belirledik.

17. sayımızın “Yerel Seçimler” dosyasında, Ar. Gör. Atagün Mert Kejanlıoğlu seçim sonuçlarını etkilemesi için seçim bölgelerinin nasıl değiştirildiğinin örneğini “Ucu Açık Bir Gerrymandering Hikâyesi” başlıklı yazısında anlattı. Av. Ali Furkan Oğuz “Yeşil Yerel Yönetimler” ve Av. Bedrettin Kalın ise “Çevre Mücadelesi Bağlamında Yerel Seçimlere Bakış” başlıklı yazılarında çevre hakkı ve hukuku açısından yerel yönetim/yerel seçimleri ele aldılar. Sevgili arkadaşımız Dr. Zülfiye Yılmaz “Durum Değerlendirmesi: 31 Mart Öncesi ve Sonrasında Yerel Yönetim Hukukunun Dinamikleri” başlıklı yazısında yerel yönetlerde yeni rejimin mevcut olası etkilerini değerlendirirdi. Egemen Şiraz şeffaflık-hesap verebilirlik kavramlarını günümüzdeki yerel yönetimlerin durumunu ele alarak “Sayıştay Raporları Üzerine: Yerel Yönetimler Hesap Verebilir mi?” yazısında incelerken, Av. Murat Yurttaş ise “Yerel Seçimler, Hukuk ve Siyaset” başlıklı yazısında yerel seçimlerin nasıl ele alınması gerektiğine dair görüşlerini paylaştı.

***

Mercek sayfasında ise yayın kurulu üyemiz Evrim Şenöz, hukuk fakültesinde araştırma görevlisi olan Ceren Damar’ın öldürülmesi sebebiyle akademinin durumuna ilişkin “Bir Cinayet Üzerinden Akademiye Bakış” başlıklı yazıyı kaleme aldı.

***

Bu sayımızda yukarıdaki yazıların yanında yine dostlarımızın önemli ve değerli yazıları yer alıyor.

Dr. Ahmet Mert Duygun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş kararının uygulanmamasına ilişkin değerlendirmesini bizimle paylaşırken, Av. Dr. Başak Ozan Özparlak, İngiltere’de UBER çalışanların işçi statüsünde olduğuna ilişkin çıkan yeni kararı inceledi.

Danışma kurulu üyemiz Av. Cem Alptekin, Hukuk Tarihi sayfası için İstanbul Barosu avukatlarından Av. Osman Kuntman ile avukatlık mesleği ve barolara ilişkin çok değerli bir söyleşi gerçekleştirdi. Emeğin Notları sayfasında Dr. Duygu Hatıpoğlu Aydın işçilerin beklentileri açısından arabuluculuk kurumunu ele alırken, Hukuk Felsefesi sayfasında yayın kurulu üyemiz Dr. Gökçe Çataloluk geçen ay kaybettiğimiz Prof. Dr. Rona Serozan’ın kişiliği ve çalışmalarına ilişkin değerlendirmesini bizimle paylaştı. Hukuk ve Sanat sayfasında ise sevgili Av. Aslı Tanta, Victor Hugo’nun “Bir İdam Mahkumunun Son Günü” adlı romanını değerlendirdi.

Bu sayıda Öğrenci Gözünden sayfamızda, İstanbul Üniversitesi hukuk ve iktisat fakültesinde okuyan öğrenci arkadaşlarımızın çıkarmaya başladığı Üstyapı Fanzin’in tanıtımı var. Hukuk Defterleri yayın kurulu olarak, bir derdi ve amacı paylaşarak yazın dünyasına adım atan arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz.
Mizah sayfamızda ise her zaman olduğu gibi Hüsnü Niyetli arkadaşımızın mahkemelerde yaşadığı sorunlardan birini yine mizahi diliyle okuyacaksınız.

***
Hukuk Defterleri atölyelerinin yeni dönemi hızla devam ediyor. Şubat ayındaki İstanbul atölyemiz, “Diego Rivera’nın Resimleri Üzerinden Devleti okumak” başlığıyla ve Ar. Gör. Akasya Kansu Karadağ yürütücülüğünde 26 Şubat 2019 Salı günü saat 19.00’da Carmela Cafe’de gerçekleşecek. Eskişehir’deki atölyemiz ise “Hukuk Felsefesini Politikleştirmek” başlığıyla ve Dr. Gökçe Çataloluk yürütücülüğünde 23 Şubat 2019 Cumartesi günü Uçurtma Kitap Kafe’de saat 17.00’da olacak.

Dergimizin Mart-Nisan aylarına ait olan 18. sayısının dosya konusunu “çocuk hakları” olarak belirledik. Bu konuda sizlerden gelecek öneri, yazı ve katkıları beklediğimizi hatırlatmak isteriz.

Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle, keyifli okumalar…

print