Ortadoğu’da sınırlar yeniden şekilleniyor, Irak ve İspanya’da bağımsızlık referandumları yapılıyor. Bu gelişmeler Türkiye’yi fazlasıyla yakından ilgilendiriyor çünkü Türkiye’de idari yapının değişimi uzun yıllardan beri Avrupa Birliği, ABD ve sermaye sınıfı tarafından dile getiriliyor. Buna ilişkin kimi adımlar AKP döneminde atıldı. Ancak Anayasa referandumu ile cumhurbaşkanlığını güçlendiren sistemsel değişiklik ve Kürt sorununun durumu Ortadoğu’daki gelişmelerle beraber değerlendirildiğinde, yerelleşme, üniter devlet, federasyon gibi kavramlara ilişkin tartışmalar tekrar yükselecektir. Bu sebeple, biz de 9. sayımızda “Türkiye’de yerelleşme tartışmaları” dosya konusunda bir genel giriş yapmayı düşündük.
Dosya konumuzda Doç. Dr. Gökhan Günaydın, “Kapitalizmin Ölçek Sorunu: Küresel – Ulusal – Yerel?” başlıklı yazısında AKP’nin yerel yönetimlere ilişkin yapmış olduğu düzenlemelerin neye hizmet ettiği ve edeceğini değerlendirdi. Değerli dostumuz Demir Silahtar, yerelleşme-merkeziyetçilik tartışmalarına bambaşka bir perspektiften yaklaşmamızı sağlayacak tarihsel önemi olan Sovyetler Birliği örneğini “Sovyetler Birliği Deneyiminde Yerel Yönetim” başlığında ele aldı. Yayın kurulu üyemiz Av. Bilgütay Hakkı Durna ise liberallerin bu konuyu ele alış biçimlerini değerlendirerek, yerelleşme kavramını tartışma yol ve yöntemini “Yerelleşme/Bölgeselleşme: Neye Çare?” yazısında ortaya koydu.
Önümüzdeki aylarda yerelleşme/bölgeselleşme tartışmalarını tekrar konu ederek, ayrıntılarını tartışmaya devam edeceğiz.
***
Bu sayımızda çok değerli iki söyleşimiz bulunuyor. Bir tanesi Medeni Usul Hukuku hocamız sayın Bilge Umar ile yapmış olduğumuz keyifli sohbet. Sohbeti Bilge Hocamızın oğlu, yayın kurulu üyemiz Afşin Burak Umar gerçekleştirdi. Bir diğeri de devamlı gündemde tutulan Avukatlık Kanun Tasarısı’na ilişkin. Av. Başar Yaltı’nın önemli açıklamalarını içeren röportajı yayın kurulu üyemiz Bengisu İçten gerçekleştirdi. Bu iki söyleşiden de en az bizim kadar keyif almanızı ve yararlanmanızı dileriz…
Yine 9. sayıya ilişkin bir başka haberimiz ise yeni bir sayfamıza dair. Artık bir mizah köşemiz var. Değerli avukat Hüsnü Niyetli, mesleğin ve memleketin sorunlarına ilişkin görüşlerini her sayımızda bizimle paylaşacak. İnanıyoruz ki Niyetli, bir yandan bizi güldürürken bir yandan da derdimize derman olacak!
***
9. sayımızın Mercek bölümünde Bilgütay Hakkı Durna hukuk örgütlerinin iktidar karşısında bugünkü durumunu ve bu durum karşında ne yapılması gerektiğini “Yeni Bir Adli Yıl Yeni Bir Yargı Yeni Bir Ülke” başlıklı yazıda değerlendirdi.
Yine bu sayımızda Anayasa hukuku anabilim dalında çalışmalarını yürüten Ar. Gör. Ahmet Mert Duygun, bireysel başvuruya konu edilen politik grevlere ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararları değerlendirirdi. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işlerini geri alabilmek için başlattıkları açlık grevleri 200 günü aştı. Yayın kurulu üyemiz Av. Selin Aksoy bu bağlamda tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkını ve AİHM’in bu konudaki kararlarını inceledi. Geçen sayıda mültecilerin Türkiye’deki durumuna yazısıyla dikkatimizi çeken Av. Duygu İnegöllü, bu sayımızda ise Türkiye’deki mülteci işçilerin sorunlarını onlarla yapmış olduğu görüşmelerdeki izlenimlerini yazarak dile getirdi.
Hukuk ve Felsefe sayfasında Dr. Barkın Asal, Türkiye’deki vatandaşlık kavramındaki değişimi “şehit” kavramı üzerinden değerlendirirken, Hukuk ve Sanat sayfasında ise Av. Selin Aksoy, Bernard Schlink’in polisiye roman üçlemesi dedektif Selb’i ele aldı. Öğrenci Gözünden sayfasında ise İlerici Hukukçular Kulüpleri olarak buluşmak ve memleketi, hukuku tartışmak/ tartıştırmak için yola çıkan hukuk öğrencilerinin çağrısı yer alıyor.
Portre sayfamızda iki değerli insanımızı anıyoruz. Bunlardan biri Ağustos ayında kaybetmiş olduğumuz değerli edebiyatçı Ahmet Cemal, diğeri ise 13 Ekim 1980’de Bursa’da gözaltında katledilen komünist Avukat Ahmet Hilmi Feyzioğlu. Kendilerini saygıyla ve özlemle anıyoruz…
***
Hukuk Defterleri olarak birlikte tartışmanın ve üretmenin önemine inanıyoruz. Bu yüzden okur ve yazarlarımızla İstanbul’da, Kadıköy’de 27 Ekim Cuma günü Tasarım Bookshop’ta ve Ankara’da 18 Kasım Cumartesi günü Kızılay’da Mülkiyeliler Lokali’nde bir araya geliyoruz. Tüm dostlarımızı bu buluşmalara bekliyoruz.
***
10. sayımızda Türkiye’deki eğitim sistemini tartışalım istedik. Hükümet de bu konuda ne kadar isabetli bir karar vermiş olduğumuzu bize gösterdi. Konuyu belirledikten 2-3 hafta sonra Erdoğan eğitim sisteminin başarısız olduğunu, TEOG’un kaldırılacağını açıkladı ve akabinde TEOG kaldırıldı. Üniversite sınav sisteminin de değişeceği söyleniyor. Yerine gelecek sistem ise tam bir muamma. Bu konuda sizlerden gelecek öneri, yazı ve katkıları beklediğimizi hatırlatmak isteriz.
10. sayıda görüşmek dileğiyle, iyi okumalar…
Yayın Kurulu