Yayın Kurulu’ndaki arkadaşlar sağolsunlar bu sayıda “Hukuk ve Sanat” editörü olarak tarafıma bolca yer verdiler. “Sanat ve hukuk” ve aslında daha genel olarak “sanat ve politika/toplum” arasındaki ilişkinin oldukça önemsendiği bir yayın kurulunda olmanın faydalarını fazlasıyla gördüğüm reddedilemez bir gerçek.
Ancak 14. sayımızda artık bildiğiniz gibi, “Hukuk ve Sanat” sayfamızda ne Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sına ne Kafka’nın Dava’sına yer verdik… Evet bu metinlerin siz değerli okuyucularımız tarafından okunduğunu varsayıyorum. Keza bu metinler hakkında yabancı dildeki araştırmalar bir yana Türkçe’de dahi çok önemli incelemeler ve makaleler yazıldı .
***
“Yaz tatilinde okunacaklar” listeleri ise, aslında okuma eyleminin ne kadar “az” önemsendiğini göstermektedir. Özellikle hukukçuların “okuma eylemini” hayatının “yemek veya uyumak” kadar doğal bir parçası haline getirmesi gerektiği açıktır.
Ancak Türkiye’nin siyasal hareketliliği, kapitalizmin emek sömürüsünün özellikle genç ve stajyer avukatlar ile genç akademisyenler üzerindeki yoğunlaşan görünümü dikkate alındığında, yemek yemeğe veya uyumaya bile
vakit bulunamadığı gibi kitap okumaya da ayrılan zaman kısalıyor.
“Adli Tatil”de bu yoğunluk azalmamakla beraber, bu kez biraz da “espiri”li olsun diye okuma önerisi yapalım ve adına da “Adli Tatil’de okuma önerileri” koyalım dedik. Bu uzun giriş sonrasındaki naçizane önerilerim: