Türkiye’de rejimin dönüştürülmesinde iktidarın araçlarından biri de özgürlüklerin kısıtlanması ve baskıydı. Elbette, Türkiye’nin her döneminde farklı şekillerde özgürlüklerin kısıtlanması ve baskıya ilişkin örnekler görülmüş olsa da, baskının Türkiye’nin yeni rejiminin geçici değil, kalıcı özelliklerinden biri olduğu herhalde herkesçe kabul edilecektir. Baskının görünümlerinden biri de basın ve haber alma, bilgiye ulaşma özgürlüğünün engellenmesi olarak karşımıza çıkıyor. İktidar, bir yandan yurttaşların doğru şekilde bilgilendirilmesini engellemeye çalışırken bir yandan da kendine yakın medya grupları tarafından oluşturulan yanlış bilgilerle kamuoyunu şekillendirmeye çalışıyor. Bu dosya konusunda Türkiye’de basın ve haber alma özgürlüğünün durumunu ele almaya çalıştık.
23. sayımızın “Basın ve haber alma özgürlüğü” dosyasında, Ar. Gör. Evin Naz Ercan “Dijital Çağda İnternet Ortamında Bulunan Kitaplara Erişim” başlıklı yazısında internet yayınlarına erişim engellerini kitaplar açısından ele alırken; Av. Gürkan Özocak “Sosyal Medya ve İfade Özgürlüğü”yazısında sosyal medya kullanımında gerçekleştirilen engellemeleri değerlendirdi. Basın Konseyi Yüksek Kurul üyesi ve aynı zamanda Dergimizin Danışma Kurulu üyesi olan Av. Başar Yaltı da Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumuna ilişkin görüşlerini “Basın Özgürlüğü, Önemi ve Türkiye Gerçeği” başlıklı yazısında bizlerle paylaştı. Son olarak, Gazeteci Alev Doğan, “Basın Özgürlüğünün Sınırlarını Kimler Çiziyor” başlıklı yazısında Türkiye’de gazeteci olarak yaşadıklarını ve basın özgürlüğünün durumunu değerlendirdi.
***
Yine bu sayımızda, yayın kurulu üyemiz Av. Ertekin Aksüt, “7188 Sayılı Kanunun Ceza Muhakemesi Kanuna Getirdikleri II” başlıklı yazısında geçen sayıda incelemeye başladığı reform paketi ile ceza yargılamalarına getirilen düzenlemelere ilişkin değerlendirmelerinin ikinci bölümünü okuyabilirsiniz. Yargı Reformuna ilişkin bir başka yazımız ise cezaevinden yazısını göndererek bizimle paylaşan Stj. Av. Doğukan Ünlü’nün “Çok Değil Yalnızca Bir Kaplan Yeter” yazısı.
Bu sayıda bir başka değerli yazı da İstanbullular için güncelliğini uzun süre yitirmeyecek olan İstanbul Kanal Projesine ilişkin Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı’nın kaleme aldığı “İstanbul Kanalı ile İstanbul Hava Alanının İnşaat Alanı ve Çevresindeki Arazide Yerleşim, Orman, Otlak, Tarım Alanları ile Üretime Etkileri” makalesi.
23. sayıda bir diğer güncel konuya ilişkin yazı ise Dr. İlker Gökhan Şen’in kamu görevine girişte yapılan güvenlik soruşturmasına ilişkin Anayasa Mahkemesinin iptal kararının değerlendirdiği “Kamu Görevine Girişte Güvenlik Soruşturması/Arşiv Araştırması Koşulunun İptal Edildiği Anayasa Mahkemesi Kararına Dair Kimi Gözlemler” başlıklı makalesi.
***
Hepimizin bildiği gibi, 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü, avukatlara yapılan baskılar sebebiyle bugün iki kere Türkiye’deki avukatlara ithaf edildi. Biz de bu vesileyle Türkiye’de savunmanın durumunu ve bu durumundan çıkılabilmesi için neler yapılabileceğini Av. Zeycan Balcı ile gerçekleştirdiğimiz ve bu sayımızda yer alan değerli söyleşide konuştuk.
***
Yine 23. sayımızın Mercek sayfasında Nigar Demir, “Daha Neler Göreceğiz” başlıklı yazısında 2020 yılına girerken hukuk ve siyaset bağlamında maruz kaldığımız konuları ele aldı. Hukuk ve Sanat sayfamızda ise bir söyleşi daha yer alıyor. Denizli Barosu’na kayıtlı avukatların 2017 yılında kurduğu ve suça sürüklenen çocuklara yardımcı ve destek olma, onların topluma yeniden katılabilmesi için farkındalık oluşturma amacını taşıyan müzik grubu Suça Sürüklenen Çocuk ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi keyifle okuyabilirsiniz. Mizah sayfamızda ise Hüsnü Niyetli arkadaşımız, bu sefer bir avukat ve bir yurttaş olarak başına gelen olayı mizahi bir dille “Savcım, İddianamesi ve Büyüğüm” başlıklı yazısında bizlerle paylaştı.
***
Portre sayfamızda ise Ar. Gör Işıl Kurnaz, geçen sene 2 Ocak’ta kaybettiğimiz, öğrencisi tarafından katledilen arkadaşı değerli Ar. Gör. Ceren Damar Şenel’i, onun güzel kişiliğini, akademiye ve hukuka olan tutkusunu “Ceren Bıçakla Değil Kalemle, Silahla Değil Kitapla Yaşadı” yazısında bizlerle paylaştı. Ceren Damar Şenel’i saygı, sevgi ve özlemle anıyor; onun anısını her zaman bu sayfalarda da yaşatacağımızı belirtmek istiyoruz.
***
Hukuk Defterleri atölyeleri Şubat ayında da devam ediyor. İstanbul atölyemiz 24 Şubat Pazartesi günü “Çizgi Roman ve Hukuk” başlığı ve Ar. Gör. Berşan Kayıkçı yürütücülüğünde KarmaDrama’da saat 19.00’da gerçekleşecek. Eskişehir atölyemiz ise 22 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’da Dr. Ertuğrul Uzun yürütücülüğünde, “Yargıda Milliyetçilik ve Cinsiyetçilik” konusu üzerine Uçurtma Kafe’de konuşacağız.
***
Her sene yaptığımız gibi, bu Ocak ayında da Dergi kampanyamızı başlatıyoruz. Son altı sayı ve bir senelik aboneliğimiz 150 TL olup, eski sayıları kaçıran sevgili okuyucularımızın kampanyamızdan yararlanması bizi çok memnun edecektir.
***
Dergimizin Mart-Nisan aylarına ait olan 24. sayısının dosya konusunu “faili meçhul” olarak belirledik. Bu konuda sizlerden gelecek öneri, yazı ve katkıları beklediğimizi hatırlatmak isteriz.
Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle, keyifli okumalar…